54-годишният италиански скиор Карлучо Сартори, който оцеля от лавина след 23 часа,

...
54-годишният италиански скиор Карлучо Сартори, който оцеля от лавина след 23 часа,
Коментари Харесай

Лекарите са изумени: скиор оцеля 23 часа под лавина

54-годишният италиански скиор Карлучо Сартори, който оцеля от лавина след 23 часа, по знамение се научи да върви и даже още веднъж се качи на ските. 

След 14 месеца продължителна рехабилитация мъжът беседва с кореспонденти.

" Дори лекарите не могат да обяснят по какъв начин е допустимо това. Трябваше да умра след първите осем или 10 часа. Беше необяснимо за лекарите, те споделиха, че имам идеална физика ", сподели Карлучио Сартори.

Инцидентът се случи през януари 2023 година, до момента в който ски запалянкото се спускал със ски по скат в планината Вал Бадия в Южен Тирол, Италия, пише New York Post. Лавината затрупва Сартори с тонове сняг съвсем през целия ден, а по това време температурата пада до -15 градуса по Целзий. Почти 24 часа по-късно спасители идват на мястото, очаквайки да намерят мъртво тяло, единствено с цел да открият бащата на две деца в схващане и даже кадърен да приказва.
 Скиор оцеля под лавина, снежна бариера, лавина, попаднал в лавина, ден под лавина, сняг, планинар, оцеля по знамение, лекарите в потрес Карлучо Сартори беше блокиран под снега в продължение на 23 часа Снимка: Newsflash
Лавината съвсем унищожи тялото на италианеца, само че Сартори съумя да се научи да върви още веднъж.

„ Десният ми крайник имаше леки проблеми, само че се усъвършенства. Освен това съм добре “, споделя запалянкото.

Мъжът добави, че към момента му е мъчно да употребява изцяло дясната си ръка, само че се радва, че е непокътната. Той отбелязва, че за лекарите е било мистерия по какъв начин въобще е оживял след дългия престой под снега.

" Когато спасителите ме откриха, бях в схващане и с телесна температура 23 градуса. Това е третият " тежък " етап на хипотермия, само че всичко мина съвършено. "
 Скиор оцеля под лавина, снежна бариера, лавина, попаднал в лавина, ден под лавина, сняг, планинар, оцеля по знамение, лекарите в потрес Телесната температура на мъжа паднала до 23 градуса Снимка: Newsflash
Според Sierra Avalanche Association, множеството смъртни случаи от лавини са породени от задушаване. Шансът за оцеляване е 95%, в случай че жертвата бъде извадена в границите на 15 минути, само че след 35 минути този късмет пада до 37%. За благополучие, Сартори споделя, че на повърхността на преспите се е образувала въздушна камера, която му е осигурила „ фуния “ от О2 и в това време го изолира от външни температури, сходно на криогенна камера. Той също по този начин допусна, че физиката му може да му е помогнала да избегне попадането в мразовит гроб. Въпреки това скиорът, който призна, че е бил доста изплашен, в последна сметка отдаде оцеляването си на силата на духа и огромната воля за живот.
" Знаех, че не би трябвало да се отхвърлям, не би трябвало да задрямвам, другояче щеше да свърши. Преместих единствената ръка, която можех, с микро придвижвания. Опитах се да се съпротивлявам; изкопах си дупка, с цел да вдишвам ", добави той.
Италианецът признава, че тази година даже е направил няколко ски спускания.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР